Een stem op Rutte is een stem op Wilders

Als je op Rutte stemt om Wilders uit het Torentje te houden, help je een VVD-PVV regering aan de macht. Hier zijn drie redenen waarom het dom is om op Rutte te stemmen als tegenstem tegen Wilders:

1. De grootste hoeft niet de premier te leveren

Er is in Nederland geen regel die zegt dat de grootste partij de premier mag leveren. De enige regel is dat je coalitie een meerderheid moet hebben, en voor de rest mag alles. Dat is een goede regel, want hij voorkomt dat je van die gekke dingen krijgt als in de VS, waar je eerst alle mogelijke kandidaten tot twee terugbrengt, en de verkiezing vervolgens tussen twee kwaden is. Ons systeem zit zo in elkaar dat iedere stem even zwaar telt, of die nou op een grote of een kleine partij is.

En natuurlijk: als Wilders de grootste wordt en geen premier kan worden, dan gaat hij daar stennis over schoppen. Maar hier is het punt: Wilders schopt toch stennis! Hij is gewoon op zoek naar iets om verongelijkt over te zijn, als een verwend kind. Net zoals bij een verwend kind is negeren het beste.

2. Weinig verschil tussen VVD en PVV

Mochten er werkelijk genoeg mensen zo stom zijn om op Rutte te stemmen als tegenstem tegen Wilders, dan wordt het een gemakkelijke formatie: de PVV en VVD liggen inhoudelijk ontzettend dicht bij elkaar.

En hoewel Rutte nu natuurlijk roept dat hij Wilders manier van doen niks vindt, is hij zelf ook niet vies van een beetje populisme. Kun je je die duizend euro nog herinneren? Of de populistische stunt met Turkije, afgelopen weekend? Ze blazen hun verschillen gigantisch op, maar in werkelijkheid is er weinig verschil tussen deze twee. Als Wilders en Rutte samen op 75 zetels uitkomen, zullen ze er snel uit zijn.

3. Wilders heeft zich onmogelijk gemaakt

In deze campagne heeft Wilders zoals altijd bewust aangestuurd op een buitenstaanders-rol. Hij weet dat de macht op de flanken ligt: als je jezelf maar groot genoeg en onmogelijk genoeg maakt, dan gaat de rest vanzelf naar jouw positie toe schuifelen, om je de wind uit de zeilen te nemen.

Wilders stuurt bewust aan op een buitenstaanders-rol, door telkens zijn retoriek flink op te schroeven. De rest sluit hem dan uit, maar schuift stiekem naar hem toe. Het maakt dus helemaal niet uit of Wilders een paar stemmen meer krijgt dan Rutte of niet: niemand wil met hem samenwerken (behalve de VVD).

Ja maar de kranten dan?

Veel media hebben geprobeerd het tweestrijd-frame aan te jagen. Afgezien van de overduidelijke reden waarom ze dat zouden doen (er zijn zat journalisten die VVD of PVV een warm hart toedragen) is er nog een reden: de media houden nou eenmaal van een gemakkelijk verhaal. Een tweestrijd Rutte-Wilders is een eenvoudig verhaal, en met eenvoudige verhalen verkoop je kranten, meer dan met een saaie analyse over welke vijf partijen straks een centrum-regering gaan vormen.

Wat dan?

Grutjes heeft een goed stemadvies: “Kies uit Artikel 1, GroenLinks, Partij voor de Dieren of Denk als je de PVV een hak wilt zetten.”

Steun mij op Patreon

Be the first to comment on "Een stem op Rutte is een stem op Wilders"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*